2013 Sarsuela escenificada

Cada any per al Concert de les Festes Majors de Picassent a principis de setembre, la Societat Musical l’Om prepara un projecte important que porta treballant durant molts mesos. Per a l’any 2013 el projecte triat per al concert fou l’escenificació de la sarsuela “Agua, azucarillos y aguardiente”, de Federico Chueca.

cartell sarsuela Societat Musical l'Om de Picassent

Cartell Concert Festes Majors Picassent 2013. Autor: Oscar Senabre.

 

Aquest projecte fou la culminació d’un ambiciós projecte teatral i musical que va tindre com a objectiu l’estrena a Picassent d’una sarsuela, com mai s’havia vist abans al nostre poble, una interpretació musical i escènica sencera d’una sarsuela coordinada i dirigida per dos grans professionals: Juan José Aguado, director musical i Fanfi Garcia, director d’escena.

La sarsuela “Agua, Azucarillos y aguardiente” del mestre Federico Chueca fou  interpretada per l’Orquestra Simfònica i el Cor de la Societat Musical l’Om, amb la col·laboració d’actors aficionats, el Cor del Cercle Catòlic Sant Roc de Burjassot i l’Escola de Declamació “Joventut Artística” del Cercle Catòlic de Burjassot i les sopranos Carmina Sánchez i Elena Martín. Sense la seua ajuda res d’aquest gran espectacle hauria sigut possible.

ELENC D’AGRUPACIONS i ACTORS:

Les agrupacions musicals:                                                                              Orquestra Simfònica de la Societat Musical l’Om de Picassent                                     Cor de la Societat Musical l’Om de Picassent                                                               Cor del Cercle Catòlic Sant Roc de Burjassot                                                                   Escola de Declamació “Joventut Artística” del Cercle Catòlic de Burjassot

Juan José Aguado Baena, director musical                                                                Fanfi García, director d’escena                                                                                  Esther Aguado Tronchoni, directora del Cor de Picassent                                      Amparo Aguado Tronchoni, directora del Cor del Cercle Catòlic de Burjassot   

Els actors:                                                                                                                  Elena Martín García (Pepa),                                                                                   Carmina Sánchez Picazo (Manuela),                                                                        César Miguel Vercher Palanca (Lorenzo),                                                                  Pablo Lillo Mierzejewski (Vicente),                                                                                Elia Albert Arocas (Asia),                                                                                                Luciano Mendoza Puga (Serafín),                                                                         Encarna Doménech Alcañiz (Doña Simona),                                                            Francisco Domingo Sancho (Don Aquilino),                                                                     Kiko Albert Escudero (Garibaldi).

LA TEMÀTICA DE L’OBRA:                                                                                     Agua, azucarillos y aguardiente és un sainet ple de vida i color, una visió amorosa dels barris baixos madrilenys, culminació de les sarsueles de l’època. L’obra és un quadre de la vida al Madrid de l’any 1897 basat en el costum molt arrelat de la burgesia madrilenya de passejar pels jardins de Recoletos i el Prado, on s’oferia als caminants, en les clàssiques botiges, un refresc amb aigua de Lozoya o de la Fuente del Berro. Amb aquesta aigua s’oferia un azucarillo, que s’acompanyava amb un xorret d’aiguardent anisat o mitja copa de cassalla o Chinchón.

Musicalment, l’obra ens porta a l’origen dels sainets espanyols del segle XVIII. És a dir, una obra fonamentada en la brevetat de l’argument, la utilització d’allò pintoresc local, en llenguatge, maneres, usos, toponímies i vestimenta, i caràcter humorístic i satíric. Però també els desenllaços públics, en carrers i places, els escenaris de carrer, el caràcter contemporani de l’acció i la música preexistent procedent del folklore urbà.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’AUTOR:                                                                                                             Federico Chueca, nascut a Madrid en 1846, es revela des de jove com una personalitat polifacètica, començant a ser un artista destacat en el Madrid dels anys setanta del segle XIX. El primer gran triomf de Chueca es va produir el 1886 amb l’estrena de “La Gran Vía”, fita en la història del Género Chico, obra que marcarà la vida del compositor, arribant a representar-se en cinc teatres simultàniament. El seu poder creatiu es basa fonamentalment en una gran invenció melòdica, bon gust i facilitat. La seua melodia alegre, enginyosa i espontània, sempre delecta i entusiasma. Tots els autors estan d’acord en definir Chueca amb el sobrenom de músic de Madrid, creador d´una música popular, netament castissa, arrelada en el folklore urbà, on reflexa els tipus més característics del Madrid del XIX.

AGRAÏMENTS:                                                                                                              Per últim la Societat Musical l’Om vol donar les gràcies a tots i totes aquells que han col·laborat en la realització d’aquest gran espectacle:

– A l’Ajuntament de Picassent, per patrocinar aquest concert.

– Al Cercle Catòlic Sant Roc de Burjassot, al seu Cor dirigit per Amparo Aguado Tronchoni i a l’Escola de Declamació “Joventut Artística” dirigida per César Vercher Palanca, pel seu treball dalt i baix de l’escenari, i per haver-nos deixat moltes coses per a l’escenografia teatral.

– Als actors que han estat durant molts mesos assajant (vacances d’estiu incloses) per oferir-nos aquesta fusió de teatre i música. Sense vosaltres res d’açò hauria estat possible. Mil gràcies!!!

– A Fanfi Garcia, director d’escena, per encarregar-se coordinació de la part teatral.

– A les sopranos Elena Martín i Carmina Sánchez per la seua dedicació, treball, esforç i complicitat.

– A tots aquells músics amics nostres que desinteressadament han vingut de Zamora, Ciudad Real, Burjassot, les Illes Canàries, Montserrat i altres pobles del voltant a participar en el concert per poder gaudir tocant una obra com és la sarsuela.

– Al grup de dansa format per Susana Albert, Silvia Galera, Amparo Gil i Raquel Sanchis que amenitzaren alguns dels temps de l’obra.

– A la Junta Directiva de la Societat Musical l’Om per l’organització de la sarsuela que ha sigut un gran repte per a tots nosaltres.

– Al “grup d’intendència” format per Carmen Gómez, Felisa Silla, Lolín Tarazona, Primi Tarazona i Mª Dolores Romaguera.

– Al “comando Aguaducho” que dedicaren moltes hores a la realització de part de l’escenografia.

– Als comerços de Picassent, on hem trobat la majoria de material necessari per a l’espectacle.

– A Rafael Albert, materials de construcció, per haver-nos deixat les tanques d’obra que ens feren de bambalines.

– I a tots i totes els que amb el seu treball (per xicotet que haja sigut) i amb la seua assistència el dia de l’estrena feren possible aquest gran concert.

PATROCINADOR:

Excel·lentíssim Ajuntament de Picassent

Logo_Ajuntament_web