2014 Carnaval dels Animals

Cada any per al Concert de les Festes Majors de Picassent a principis de setembre, la Societat Musical l’Om prepara un projecte important que porta treballant durant molts mesos. Per a l’any 2014 el projecte triat per al concert fou “El Carnaval dels Animals” del compositor francès Camille Saint-Saëns.

carnaval dels animals

Cartell anunciador del Concert Festes Majors Picassent 2014. Autor: Oscar Senabre.

El Carnaval dels Animals va ser escrita com a divertiment el 1886 i per això el seu compositor considerava que aquesta Gran Fantasia Zoològica per a dos pianos i orquestra no s’havia d’interpretar en públic perquè, segons ell, posava en ridícul als companys de professió. Després d’un parell de passes privats, va prohibir la seua interpretació fins després de la seua mort.

Aquesta broma musical és considerada model d’enginy, orquestració, melodia, humor i gamberrada. Musicalment és una obra composada per catorze xicotetes peces que quasi totes tenen noms d’animals, i on la música els imita. Una de les bromes és que Saint-Saëns va prendre prestades músiques d’altres compositors famosos i les va col·locar en un context molt distint de l’original. Així, podem escoltar des de cançons antigues franceses, fins a un can can, passant per un fragment de la Dansa Macabra del mateix Saint-Saëns.

Lleons, gallines, pollets, cangurs i peixos són objecte d’una sèrie d’afectuosos retrats realitzats amb tota una varietat de recursos i enginyosos procediments musicals, que l’han convertida en una obra valuosíssima com a eina pedagògica. Escrita amb tota la seua virtuositat tècnica habitual i amb el seu gust pel bon treball, constitueix un rar exemple d’humor creat solament amb mitjans musicals.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La versió que va presentar l’Orquestra Simfònica de la Societat Musical l’Om durant el concert de Festes Majors de Picassent 2014 és l’escrita en forma de suite amb l’acompanyament al piano dels solistes Bartomeu Jaume i Antonio Moya i va constar de catorze números amb narració en forma de conte infantil a càrrec de Julio Gómez Vivo, periodista i coordinador de Ràdio l’Om de Picassent.

PATROCINADOR:

Excel·lentíssim Ajuntament de Picassent

Logo_Ajuntament_web